We zijn veel meer We zijn veel meer Dan we denken Dat we zijn
Jean-Philippe Rieu componeert zijn gedichten met weinig woorden. In een warme en liefdevolle taal weet hij iedereen te ontroeren. Voor lezers vanaf 13 jaar.
Liefs ik wil je DIRK TERRYN SABIEN CLEMENT In Ik wil je, de eerste dichtbundel in de reeks 'Liefs', staat de passie centraal. Passie geeft je vleugels, maar verschroeit die vleugels soms ook. leg het vast, laat het gaan, herbegin gewoon hier, ik wil je, ik wil je. Een ideaal geschenkboek voor geliefden.
nog boordevol met slaap / getik van regen op het doek ach nee, denk ik terwijl ik grommend / mijn horloge zoek ah mooi, denk ik en ik plof terug / pas negen over drie de regen op het tentdoek / wordt een inslaapmelodie
Een mesostichon is een gedicht
en andere gedichten over hoogbegaafdheid
Ontdekken dat je hoogbegaafd bent, kan een heel scala aan emoties oproepen. Het is tegelijkertijd een opluchting en een bedreiging. Eindelijk weten waarom je bent zoals je bent, maar tegelijkertijd niet weten hoe het nu verder moet, is te vergelijken met een rouwproces. Er is ontkenning, woede, verdriet en vertwijfeling maar uiteindelijk gloort aan de horizon het besef dat het weleens ook iets positiefs zou kunnen zijn. Dat er uit alle ellende iets moois kan komen.
De gedichten in dit boek volgen die weg. Ze kunnen uiteraard apart gelezen worden, maar achter elkaar vertellen ze het verhaal van Emma W. Brouwer die haar gevoelens opschreef vanaf het moment dat ze ontdekte dat ze hoogbegaafd was tot het moment dat ze zich realiseerde dat hoogbegaafdheid ook goede dingen kan voortbrengen.
De verzen staan op geïllustreerde dubbele pagina's. Voor de illustraties zijn verschillende stijlen en technieken gebruikt, die aansluiten bij de verzen.
Over de auteur
Van Emma W. Brouwer verscheen eerder het boek Ik ben hoogbegaafd. Had je er wat tegen? dat over haar ervaringen met hoogbegaafdheid gaat. Ook schrijft zij kinderboeken en historische romans zoals Sofie en de prinses; een historisch jeugdboek.
Na een gevecht in het zwembad raken Dissus en zijn vrienden onderweg naar huis hopeloos verdwaald.
Ze beginnen aan een barre tocht langs een eenogige boer, grijpgrage kraanmachines en bloeddorstige hengelaars.
Maar eenmaal thuis komt Dissus oog in oog te staan met zijn allergrootste nachtmerrie. Hij zint op wraak!
Wacht maar
In mijn kop
groeit een plan
broeit een plan
mijn wraak is zoet
en zwart als drop
Wat is het waard
dat jouw hoofd zacht op mijn schouder
dat jouw lach op mijn gezicht
dat we samen lief en ouder
dat we samen in het licht
dat we alles willen geven
dat jouw handen in mijn schoot
dat we samen eeuwig leven
dat we samen eeuwig dood
Na een val met zijn fiets wordt de veertienjarige Ivan blind. Ivan kan dat moeilijk verwerken en is opstandig tegen alles en iedereen. De hulpverleners krijgen het bijzonder hard te verduren. Zelfs zijn beste vriend Sjoerd kan hij nauwelijks in zijn buurt verdragen. Dan leert Ivan blinde Lily kennen. Lukt het haar om Ivan kleuren te laten zien en zin te krijgen in het leven?
Na meer dan tien dichtbundels voor de jeugd hield Daniel Billiet het op dit gebied tien jaar stil. Al die jaren bracht hij nieuwe verzen in scholen en bibliotheken. Almaar vaker kreeg hij de vraag wanneer die gedichten gebundeld zouden verschijnen. Vlinders in het mijnenveld is Billiets elfde dichtbundel voor de jeugd.
Geheel in de lijn met zijn vorig werk is bij deze nieuwe gedichten ook meer dan één eigenzinnige hoek af. Maar het gaat Billiet om meer dan nonsensicale humor. Hij schrijft over wat jongeren bedreigt en slecht in hun vel doet zitten. Daarbij gaat hij geen enkel taboe uit de weg. Armoede, anorexia, incest, (cyber)pesten, alcoholmisbruik, dood, autisme, zelfverminking, radicalisering, tienerzwangerschap... en bedreigde vlindersoorten. Want zoals altijd getuigen zijn verzen ook van een grote liefde voor de natuur.
Op een gedurfde manier en met een warm geëngageerd hart kiest hij onvoorwaardelijk de kant van de jongere. Daardoor geeft hij stem aan wat vele jongeren moeten ondergaan maar zelf niet altijd in woorden kunnen vatten. Voor wie het geluk heeft deze gevaren slechts van horen zeggen te kennen, bieden deze verzen de mogelijkheid om een idee te krijgen van wat sommige leeftijdgenoten overkomt. Ook al herken je jezelf pas op het tweede gezicht in deze gedichten, enkele van deze verzen bieden een kans om het beklemmende stilzwijgen te doorbreken. Want praten helpt. En samen lachen ook.
Herkenbare gedichten over de woelige periode tussen kind zijn en op eigen benen staan, waarin gevoelens speels met woorden worden afgetast. Voor poëzieliefhebbers vanaf 12 jaar.Verliefd, verdrietig, boos, blij, onzeker …
Nu zie ik het: er ontbreekt een woord aan mij het is losgeraakt, door iemand losgewrikt, het ligt op de grond voor mijn voeten het moet terug in mij, zo dat het er niet meer uit kan onlosmakelijk, dat moet het zijn, en alleen voor wie goed kijkt zichtbaar: jij.