Toen mensen in dorpen gingen wonen, veranderden hun werktuigen, bouwtechnieken en de manier waarop ze hun voedsel verbouwden. Nu proberen wij te achterhalen hoe ze al hun vondsten deden: het wiel, aquaducten met lange bogen, een hefboom waarmee je een schip kunt optillen... Dankzij de uitvinding van het schrift konden mensen hun kennis verder verspreiden.
De 19e eeuw was het tijdperk waarin mensen allerlei machines voor zich lieten werken. De motor in auto's, het eerste zweefvliegtuig: de ontdekkingen tuimelden over elkaar heen. Intussen gingen wetenschappers ook door met onderzoek rond dieper liggende vragen. Wat is elektriciteit? Hoe oud is de aarde? En wie waren de voorouders van de mens?
De allergrootste ontwikkeling van de laatste decennia van de 20ste eeuw was de opkomst van de computer en het internet. Auto's, spelletjes, leermiddelen... zelfs in huishoudelijke apparaten werden microchips ingebouwd. Maar er waren ook andere ontwikkelingen. Zo werd de verzameling van menselijke genen in kaart gebracht, het genoom.
Wie sind Erfindungen wie der Zauberwürfel Cornflakes entstanden? Wie kann man selbst Produkte erfinden, die nützlich sind oder Spaß machen? Welche Schritte sind nötig, damit aus einer Idee ein fertiges Produkt wird? In diesem Buch wird anhand von spannenden Erfindungen der Prozess Schritt für Schritt erläutert: vom Entwurf über das Testen und Bewerten bis hin zur Produktion.
Tijdens de Middeleeuwen werden kaarten niet enkel gebruikt om te navigeren en de wereld voor te stellen zoals die er toen uitzag, maar ze documenteerden ook de vooruitgang geboekt door de mensheid in het verkennen en begrijpen van de wereld rondom ons. Met deze publicatie onthult het KMMA (Tervuren, België) uit zijn collectie een selectie van 80 kaarten van Afrika en zijn regio's, die dateren van het eind van de 15de eeuw tot het begin van de 20e eeuw. De eerste kaarten tonen de contouren die oorspronkelijk werden vastgelegd door de Griekse geograaf Ptolemeus in Alexandrië in de 2de eeuw van onze tijdrekening, andere laten het resultaat zien van de eerste Portugese ontdekkingsreizen en geven beetje bij beetje vorm aan het continent. Mythische schepsels en dieren bevolken het onbekende binnenland, wat aanleiding geeft tot creatieve verfraaiingen, tot de wetenschappelijke expedities in de vroege 19de eeuw de fabels door feiten vervangen. Aangezien het bescheiden formaat van de publicaties in deze reeks de grote afmetingen van onze kaarten niet echt eer kan aandoen, werd een dvd bijgevoegd om ze in detail te bestuderen, met behulp van een commentaar die elke kaart interpreteert. De bedoeling van deze publicatie is vooral een ontspannen, stimulerende reis doorheen de tijd aan te bieden, in het gezelschap van kaarten met alle mogelijke vormen en afmetingen, waarvan velen een directe artistieke aantrekkingskracht uitoefenen en elke kart voor de nieuwsgierige lezer een waardevolle bron van informatie is.
Tussen 1500 en 1700 probeerden amateurwetenschappers - natuurfilosofen - de processen te begrijpen waarvoor tot dan toe alleen godsdienstige of bijgelovige verklaringen bestonden. Na twee eeuwen van observeren en experimenteren was er een nieuw geloof geboren: het geloof in het potentieel van het menselijk denkvermogen.
Ik zie, ik zie wat ik niet zie Vaak geloof je iets pas als je het ziet. Maar is dat wel terecht? In dit boekje zie je dingen die er niet zijn. En je ziet dingen niet die er juist wel zijn. En dingen die helemaal niet kunnen. Kijken is creatief en wat je ziet is wat je er zelf van maakt. Dit boekje is speciaal samengesteld voor kinderen vanaf 10 jaar en kan zowel op de basisschool als thuis worden gebruikt. Laat de kinderen zich verbazen en verwonder jezelf ook over wat je (niet) ziet.
Wil je met hoge snelheid door schuimende golven en gevaarlijke stroomversnellingen schieten? Denk je dat kanoën en kajakken iets voor jou is? Lees dan dit boek!
Hoe werkt het geheugen? Kun je je brein trainen zodat je hogere cijfers haalt? Verraden je hersenen of je verliefd bent? Wat gebeurt er in een crimineel brein?