Art is an essential part of ING's corporate identity. The ING Collection was founded in 1974 to create a stimulating working environment. Over the years, the collection has grown to become an extensive and internationally renowned collection of artworks, with a focus on contemporary art by professional artists. In 2014, to celebrate 40 years of the Art Collection, this milestone is marked with an exhibition and the publication of this book.
Re:Society shows a selection of the artworks that ING has collected over the past 40 years, and what ING has meant for and will mean for society in the future. The book also explains how art reflects on society. There is an in-depth introduction by well-known author Alain de Botton and the 10 chapters of the book are introduced by Polish curator Konrad Miller.
Midden in Diepenheim, in het hart van het stadje, staat een naoorlogs huis met de naam Arcadia in sierlijke letters op de gevel, tezamen met de afbeelding van een rendier. Het 'Arcadia' op dit ene huis neemt heel Diepenheim mee in zijn utopische betekenis. De straten zijn schoon, de tuinen vol bloemen, de heggen geknipt, alles strak in de verf, geen armoe, niet zichtbaar althans, een ideale plek. De natuur is idyllisch, mensen kennen elkaar, iedereen groet en het beroemde nabuurschap (noaberschap, de burenhulp) is een levend begrip, het is de ziel van de stad. Wij buitenstaanders, stedelingen, Amsterdammers, vinden het weleens te netjes, het noaberschap te benauwend en de natuur te goed onderhouden. We houden van een zwart randje. Tegelijkertijd lijkt het zo aantrekkelijk dat je zonder dat je er iets voor hoeft te doen, enkel door te wonen op een plek, bij een gemeenschap hoort. Maar je moet je wel aanpassen, het noaberschap kent ongeschreven regels. Arcadia laat zien hoe Diepenheim zich aan de wereld toont en hoe de blik van buiten dit beeld opvangt. Arcadia is de opmaat voor het verder denken over stad en platteland, over gemeenschap en diversiteit (het kenmerk van de stad), over noaberschap en individualiteit. Arcadia is een onderzoek middels verhalen, foto's en kunstenaarsbijdragen naar de identiteit van een kleine gemeenschap: Diepenheim.
De vijfde editie van Beeldende kunst in Nederland is een prachtig boek met 96 pagina's met schitterende foto's van ruim 200 kunstwerken van Nederlandse kunstenaars. U zult verrast worden door het brede spectrum aan getoonde kunst. De veelzijdigheid van de kunst van in dit boek opgenomen kunstenaars, is opvallend. Portretten, stads- en zeegezichten, landschappen, dieren, sculpturen, sieraden, abstracte werken, u vindt ze allemaal in dit vijfde deel van Beeldende kunst in Nederland.