Een special over de grote overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch in het Het Noordbrabants Museum in Den Bosch.
In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch is overleden. Daarom is er het hele jaar van alles te zien en doen in Den Bosch, de stad waar hij woonde en werkte. Het Noordbrabants Museum eert de schilder met een grote overzichtstentoonstelling. Tegenwoordig hangt het werk van Bosch in vooraanstaande musea in 15 steden maar voor de expositie komen topstukken terug naar Den Bosch: onder andere De Hooiwagen uit het Prado (Madrid), Het Narrenschip uit het Louvre (Parijs), en De Dood en de vrek uit de National Gallery of Art (Washington). Dat is bijzonder want het werk van Bosch is kostbaar en kwetsbaar en gaat bijna nooit op reis. Het zal wel druk worden, dus reserveer je kaartje online. Van die drukte had het onderzoeksteam van het Bosch Research and Conservation Project vast geen last. Zij reisden de afgelopen 6 jaar de hele wereld over en onderzochten met de allernieuwste technieken het werk van Bosch in de musea. Met een handjevol mensen voor een Jheronimus Bosch mogen staan, met alle tijd van de wereld en met je neus er bovenop! Ze fotografeerden en documenteerden alle werken op dezelfde manier. De resultaten zouden gepresenteerd worden tijdens de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum maar ze werden al eerder bekend op het IDFA festival, waar de film Jheronimus Bosch - Geraakt door de duivel in première ging. Voor die film volgde de regisseur Pieter Huystee, ook bekend van zijn film over de verbouwing van het Rijksmuseum, de experts van het Bosch Research and Conservation Project. In de film zien we hoe de experts tot de conclusie komen dat de Kruisdraging uit het Museum voor Schone Kunsten in Gent en de Zeven hoofdzonden uit het Prado wellicht niet echt van Bosch zijn. Wereldnieuws, 500 jaar na de dood van de maker. Het is nog niet helemaal zeker en er is meer onderzoek nodig maar spannend is het wel. Dat is de site www.boschproject.org ook. Daar kun je het Drieluik met Sint Ontcommer uit de collectie van de Gallerie dell'Accademia in Venetië bekijken. Met je muis kun je de ondertekening zichtbaar maken en vergelijken met het schilderij. Heel leuk.
In de film van Pieter Huystee komt ook een privé-verzamelaar in beeld. Hij laat het onderzoeksteam een tekening van Jheronimus Bosch zien. Het gaat om Hellelandschap, een van de mooiste tekeningen van Bosch. Als de verzamelaar gevraagd wordt of hij de tekening mooi vindt, geeft hij eerlijk toe dat hij het als belegging heeft gekocht en dat het eigenlijk zijn smaak niet is! Gelukkig is de tekening heel even voor iedereen te zien op de tentoonstelling Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Dus bekijk eerst de film van Pieter Huystee op een lekker zondagmiddagje, lees deze DADA van voor naar achter en dan hup naar Den Bosch! Veel plezier!
Hou je van boeken? Dan heb je je misschien weleens afgevraagd hoe ze gemaakt worden. In dit boek over boeken kun je meekijken over de schouder van iedereen die zich bezighoudt met het maken van een boek. Zo kom je stap voor stap te weten hoe een prentenboek ontstaat, van het eerste idee tot het resultaat dat in de boekhandel ligt.
Een boek dat boekenwurmen van alle leeftijden zal bekoren.
Wat is een musical?
Welke musicals zijn beroemd?
Wie werken er mee aan musicals?
Hoe word je een musical-ster?
Met dit boek kom je alles te weten over musicals. En je kunt ook nog een mooi verhaal lezen!
Inspiratie is een grappig verhaal over een schrijfster. Ga je mee op sterrenjacht?
Feiten en een mooi verhaal in één boek!
Wat is streetdance?
Wat zijn dance battles?
Waar kun je streetdance zien?
Hoe kun je streetdance leren?
Met dit boek kom je alles te weten over streetdance. En je kunt ook nog een mooi verhaal lezen!
De dance battle is een grappig verhaal over een danswedstrijd.
Ga je mee op sterrenjacht?
Feiten en een mooi verhaal in één boek!
Young adult boek over Francis Alÿs, de kunstenaar van Belgische origine, die vanuit Mexico-Stad poëtische commentaren op de wereld levert. Geïllustreerd door de kunstenaar zelf.
Dit is theater
Jesse Goossens
'Iemand die niet van vis houdt, had een moeder die geen vis kon klaarmaken,' heeft Alex van Warmerdam eens gezegd. Als jongeren voor het eerst kennismaken met theater, is het van groot belang wát voor een voorstelling ze zien. Een langdradige, saaie uitvoering van Othello kan ertoe leiden dat iemand nooit meer een stap in de schouwburg zet.
Maar het kan ook anders. Als jongeren ontdekken hoe veelzijdig, avontuurlijk en sprankelend theater kan zijn, kan een passie voor het leven ontstaan. Dat kan door hen mee te nemen naar een goed toneelstuk. Het kan ook door hen kennis te laten maken met dit boek.
Dit is theater biedt een overzicht van alle facetten van de theaterwereld. Het boek is thematisch opgezet en geeft een beeld van toneel, cabaret en musicals, maar ook van de wereld van decorbouwers, grimeurs en kostuumontwerpers. In Dit is theater worden klassieke toneelstukken besproken en hoogtepunten uit de geschiedenis van het theater beschreven. In 24 interviews worden theatermakers van zeer diverse pluimage aan het woord gelaten over hun vak. Ramsey Nasr, Huub van der Lubbe, Karin Bloemen, Jan Jaap van der Wal, Carice ten Houten en Freek de Jonge zijn slechts enkelen van de beroemdheden die laten zien hoe veelzijdig de wereld van het theater is.
Dit is theater is een boek vol beelden en verhalen voor iedereen vanaf twaalf jaar die nieuwsgierig is naar theater, van theater houdt, theater wil zien of zelf theater wil maken. Een boek dat leest als een ontdekkingsreis door de wereld van de illusie, de wereld van het theater.
Lees hier een interview met Jesse Goossens, de schrijfster van dit boek.
Andere boeken van Jesse Goossens:
Vrouwen die de wereld veranderen
Slow up!
Right to Play
It's a Wonderful Life
Wat zie je in het circus?
Hoe gevaarlijk zijn de acts?
Waar kun je circus-artiesten zien?
Hoe word je een circus-artiest?
Met dit boek kom je alles te weten over het circus. En je kunt ook nog een mooi verhaal lezen!
Je bent een natuurtalent! is een spannend verhaal over Jasmijn en Sam, die bij het circus willen. Ga je mee op sterrenjacht?
Feiten en een mooi verhaal in één boek!
Dit jeugdboek wordt gekenmerkt door een sterk verhaal, een heldere schrijfstijl die doet denken aan 'schilderen op ijs'. Tekst en schilderkunst werken hier op elkaar in, beïnvloeden elkaar, vormen samen één kunstwerk. Een boek voor de jeugd zoals er nog nooit een geweest is, met unieke werken van Luc Tuymans.
Luc Tuymans is een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Hij geniet bekendheid van Tokio tot New York en van Kopenhagen tot Kaapstad. Vloeiden sloten inkt over zijn leven en werk, een jeugdboek ontbrak. Dat boek is er nu. Paul de Moor schreef het: Schilderen op ijs.